Gewichtszorg

Overgewicht of obesitas

Obesitas is een chronische ziekte waarbij het verzadigingsmechanisme en hongergevoel verstoord is. Het veroorzaakt tal van gezondheidsproblemen, verlaagt de levenskwaliteit en zelfs de levensverwachting. Patiënten hebben vaak fysieke en psychische klachten en voelen zich gediscrimineerd.

De BMI (Body Mass Index) is een eenvoudige methode om te controleren of je te zwaar bent in verhouding tot je lengte. Maar de middelomtrek in verhouding tot je lengte vertelt meer over je gezondheid. Vet op de buik is erg ongezond en leidt tot een verhoogd risico op een hartinfarct, hersentrombose en vroegtijdige dood. Is je middelomtrek meer dan de helft van je lengte, dan doe je best iets aan je gewicht. Verder bepalen eetgewoonten en jouw algemene levensstijl hoe gezond je bent. Laat je dus niet van de kaart brengen door een cijfer op de weegschaal als je een actieve levensstijl hebt en gezond eet en drinkt. 

Aanpak

Obesitas behandelen is geen kwestie van wilskracht. Minder eten en meer bewegen is niet hét advies dat alles oplost. Tijdens een eerste gesprek brengen we altijd het probleem van obesitas uitgebreid in kaart. Er zijn tot nu 59 oorzaken en factoren gevonden die obesitas in stand houden waaronder stofwisselingsziekten, schildklierproblemen, psychische aandoeningen, medicatie, genetisch, stress, slaapproblemen, een zittende job en hoogcalorische voeding zoals fastfood of alcohol. Obesitas neemt wereldwijd toe en kan in feite als een maatschappelijk probleem worden gezien.

Dr Isabelle Debergh biedt een behandelstrategie op maat die gebaseerd is op de meest recente bevindingen binnen dit domein. Elke behandeling verschilt van persoon tot persoon en van de ernst van de obesitas. Bij overgewicht en minder ernstige vormen van obesitas kan voedingscoaching worden gecombineerd met medicatie. Bij uitgesproken obesitas kan een ingreep nodig zijn. Wil je afvallen en je leefstijl aanpassen? Neem dan contact met ons op. Onze grootste motivatie om elke dag mensen met obesitas te helpen, halen we uit hun inspirerende verhalen en getuigenissen. Je lijf terug betekent vaak je levenslust terug!

Medicatie

Medicatie kan helpen voor patiënten die een gewichtsverlies  van 5 à 15 kg nastreven. Doeltreffende medicatie die op het hongergevoel en de suikerverbranding inwerkt via de GLP1 receptor is nu beschikbaar.

Deze medicijnen vervangen dieetmaatregelen en lichaamsbeweging niet, ze werken ondersteunend in de totaalaanpak. Langetermijneffecten van deze medicijnen zijn nog onvoldoende onderzocht. Hierdoor raden wij aan een korte kuur van 3-6 maand aan. Verder mogen patiënten met een specifiek familiaal risico op schildklierkanker of Multipele Endocriene Metaplasie 2 deze medicatie niet gebruiken. Als de medicatie gestopt wordt dan blijkt het effect omkeerbaar en komt de patiënt potentieel terug bij in gewicht. Opbouwen van nieuwe, duurzame voedings- en beweeggewoonten blijven daarom zo belangrijk. 

Nazorg

Een ziekte die chronisch of slepend is, kan je niet snel oplossen. Het lichaam zal er alles aan doen om terug te keren naar zijn hoogste gewicht. Als je te snel afvalt, of crasht qua gewicht, dan is er een hoog risico op het jojo-effect waarbij je hoger zal eindigen dan waar je begonnen was. Dit is slecht voor de stofwisseling en je moraal, en maakt het probleem erger. Als je een doel voor ogen hebt, hou het dan realistisch, en zorg voor een therapieplan van 6 tot 12 maanden. Op deze manier kan je lichaam en je hoofd wennen aan de verandering. Laat je tijdens deze periode goed begeleiden en motiveren door een professional.

Aarzel niet om ons te contacteren voor meer informatie.